Artarmon Parklands Pavilion - Design

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

We are sharing the concept designs for the Artarmon Parkland Pavilion!

Following the design review process of the initial concept design, we present the initial and preferred concept designs for adaptive re-use of the Artarmon Bowling Club a Community Pavilion. We also provide the next steps in the project, anticipating DA submission in late 2020.

Project update:

  • June 2020 - Concept Design 1 developed by the consultant Architect.
  • July 2020 - Design Review Process conducted which engaged three independent architects with local knowledge and public space project experience.
  • September 2020 - Concept Design 2 developed as the preferred design option following the Design Review Process which clearly supported the principles of adaptive re-use and offered refinement ideas for Concept Design 1.

The Design Review process:

  1. A site visit and understanding of the local environment, context and scale
  2. Review of Concept Design 1 and community views on the design brief.
  3. Presentation of the design themes and principles by the designing Architect

Design Review panel feedback:

  • Support for adaptive reuse and sustainability
  • Support for continued community use
  • Acknowledging that adaptive re-use compromises a green-field approach to integration with the overall site, accessibility and separation of uses and recognises the cultural interest in the existing building.
  • Recognising individual panel architects reports to enhance the design.

Recommended Design Enhancements

  • Elimination of under-croft toilets and BBQ areas
  • The enhanced all-access transition between upper and lower levels
  • Relocation of all-access toilets to Pavilion level
  • Introduction of amphitheatre seating terraces
  • Shaded cascade display gardens
  • Relocation of BBQ to upper parkland under the existing gazebo
  • Retained size of the covered outdoor terrace
  • Separable kitchen access with internal servery
  • New store to the rear of the community room
  • Retention of the original built form and character

Next Steps

Concept Design 2 incorporates the recommended design enhancements and is the preferred design option. Council will request community feedback on the design as part of the DA exhibition period;

  • October - Nov 2020: Detailed design and lodge DA
  • November 2020 - Community consultation and feedback on the design as part of the DA public exhibition period.
  • Nov 2020 - Feb 2021: Tender & construction documentation
  • March 2021: Construction tender
  • May 21: Commence construction
  • Early 2022: Complete construction

Your Privacy

Willoughby City Council takes the privacy of the participants using this site very seriously.

Please note that the contents of your comments made may be made available or reproduced in Council reports.

All personal information collected will be kept in strict confidence. For further information regarding your privacy please refer to Bang the Table Privacy Policy at https://www.haveyoursaywilloughby.com.au/privacy or Willoughby Council at http://edocs.willoughby.nsw.gov.au/DocumentViewer.ashx?dsi=3085645

We are sharing the concept designs for the Artarmon Parkland Pavilion!

Following the design review process of the initial concept design, we present the initial and preferred concept designs for adaptive re-use of the Artarmon Bowling Club a Community Pavilion. We also provide the next steps in the project, anticipating DA submission in late 2020.

Project update:

  • June 2020 - Concept Design 1 developed by the consultant Architect.
  • July 2020 - Design Review Process conducted which engaged three independent architects with local knowledge and public space project experience.
  • September 2020 - Concept Design 2 developed as the preferred design option following the Design Review Process which clearly supported the principles of adaptive re-use and offered refinement ideas for Concept Design 1.

The Design Review process:

  1. A site visit and understanding of the local environment, context and scale
  2. Review of Concept Design 1 and community views on the design brief.
  3. Presentation of the design themes and principles by the designing Architect

Design Review panel feedback:

  • Support for adaptive reuse and sustainability
  • Support for continued community use
  • Acknowledging that adaptive re-use compromises a green-field approach to integration with the overall site, accessibility and separation of uses and recognises the cultural interest in the existing building.
  • Recognising individual panel architects reports to enhance the design.

Recommended Design Enhancements

  • Elimination of under-croft toilets and BBQ areas
  • The enhanced all-access transition between upper and lower levels
  • Relocation of all-access toilets to Pavilion level
  • Introduction of amphitheatre seating terraces
  • Shaded cascade display gardens
  • Relocation of BBQ to upper parkland under the existing gazebo
  • Retained size of the covered outdoor terrace
  • Separable kitchen access with internal servery
  • New store to the rear of the community room
  • Retention of the original built form and character

Next Steps

Concept Design 2 incorporates the recommended design enhancements and is the preferred design option. Council will request community feedback on the design as part of the DA exhibition period;

  • October - Nov 2020: Detailed design and lodge DA
  • November 2020 - Community consultation and feedback on the design as part of the DA public exhibition period.
  • Nov 2020 - Feb 2021: Tender & construction documentation
  • March 2021: Construction tender
  • May 21: Commence construction
  • Early 2022: Complete construction

Your Privacy

Willoughby City Council takes the privacy of the participants using this site very seriously.

Please note that the contents of your comments made may be made available or reproduced in Council reports.

All personal information collected will be kept in strict confidence. For further information regarding your privacy please refer to Bang the Table Privacy Policy at https://www.haveyoursaywilloughby.com.au/privacy or Willoughby Council at http://edocs.willoughby.nsw.gov.au/DocumentViewer.ashx?dsi=3085645